Nyeste innlegg

 

Relaterte websider

husmenighet.no

 

Invester i forholdet!

Invester i forholdet!

En ny bil eller et nytt hjemmekinoanlegg kan få en voksen mann til å oppføre seg som en hyperaktiv guttunge. Men hvor mange måneder går det før spenningen er borte, og det bare er en bruksgjenstand? Her får du tips om hvordan du kan holde kjærligheten i parforholdet brennende.

Når vi er nyforelska kan vi ikke få nok av hverandre. Vi vil være sammen hele tida og vi kan prate i timer. Etter som tida går skjer det noe merkelig. Vi begynner å bli vant til hverandre og den første spenningen blir borte. Studier, karriere, barn og travelhet tar vår oppmerksomhet og mange begynner etter hvert å ta hverandre for gitt. Mens en i begynnelsen så på sin partner som nesten perfekt, begynner en med tida å se flere og flere feil. Kjærlighetserklæringene og små oppmerksomheter i hverdagen blir bytta ut med nødvendige beskjeder og krangling om småting.

Krever bevissthet
Det trenger absolutt ikke bli slik! Men det krever bevissthet å unngå det. Folk som er nyforelska skjønner ikke vitsen med å skrive om nødvendigheten av å investere i forholdet. De trenger heller råd om hvordan de skal greie å slippe hverandre og si god natt om kvelden, så de kan få noen timer søvn før de må opp. Hvorfor er det sånn?

Tilpasningsdyktige
Vi mennesker er utrolig tilpasningsdyktige. Vår evne til å venne oss til ting, er imponerende. Det er først og fremst bra, men også litt trist. Det som er utrolig spennende i begynnelsen, blir veldig fort trivielt. Første gang en får en ny naturopplevelse eller et møte med Gud, føler en seg helt yr. Etter hvert kan en oppleve det samme uten å bli engasjert i det hele tatt.

Den første kjærligheten
Hvordan kan vi bevare spenningen i parforholdet? Bibelen har et godt råd til folk som har forlatt den første kjærligheten: ”Gjør igjen dine første gjerninger! (1)” Gjør det du gjorde den gang du var forelska! Gå på kino og på kafé. Hvisk spennende ting i øret på dama di. Gå tur og se på stjernene. Skap en romantisk stemning med stearinlys og vakker musikk. Hold hverandre i hendene og si gode ting til hverandre. Virker det unaturlig og teit? Føler du deg som en hykler? Gjør det likevel!!

Service på parforholdet
Kjærligheten må fornyes! Den må ha næring. Vi må rett og slett få par-servicen inn på timeplanen. Når vi planlegger tida vår, må vi legge inn tid der det bare er oss to. I illusjonenes verden er ikke det nødvendig. I virkelighetens verden må de fleste bevisst planlegge ting som i begynnelsen skjedde helt av seg selv.

Nyforelska tenåringer i 60-åra
Elisabeth og jeg har vært mye sammen med et ektepar som har vært gift i 40 år, Solveig og Erling Thu. De benytter hver anledning til å si gode ting til hverandre. Erling forteller Solveig flere ganger hver dag at hun er den skjønneste i verden. Hun legger lapper i nisteboksen hans med hjerter og kjærlighetserklæringer. Ofte oppfører de seg som nyforelska tenåringer, og en kan nesten bli flau på deres vegne.

Overbevis dama di
Men det er bare flott å se et ektepar holde kjærligheten så brennende gjennom alt. Erling var ikke sånn de første åra de var gift, men han har lært å utrykke kjærlighet på en måte som rører Solveigs hjerte. Hva du enn gjør; prøv aldri å fortelle Erling at det ikke er han, men du, som har verdens beste dame. Han vet nemlig at du tar feil. Men hvis du ikke gir deg, greier du sikkert å overbevise dama di!

1 Johannes Åpenbaring 2,5

Periodisk ekteskapskontroll?

Periodisk ekteskapskontroll?

Følg de evige prinsippene!

Følg de evige prinsippene!