Nyeste innlegg

 

Relaterte websider

husmenighet.no

 

Fang revene!

Fang revene!

Ny statistikk viser at over halvparten av alle ekteskap går i oppløsning. Mange opplever minst en gang i løpet av ekteskapet at en får følelser for en annen enn ektefellen sin. Det er viktig at en er realistisk i forhold til kraften i en hemmelig forelskelse. Her kommer noen forslag til hvordan en kan ta vare på forholdet og fange ”revene”.

Kjemp for alt hva du har kjært, sang vi på barneskolen på 1960-tallet. Den gode boka gir oss mange oppfordringer til å holde fast på det som virkelig er verdifullt. Kjærlighetsboka ”Høysangen” midt i Bibelen utfordrer oss til å fange de små revene som spiser opp frukten på trærne i kjærlighetens hage (1). Hva slags rever er det som ødelegger forholdet og hvordan fanger vi dem? 

Kraften i hemmelig forelskelse
Mange opplever minst en gang i løpet av ekteskapet at en får følelser for en annen enn ektefellen sin. Det er viktig at en er realistisk i forhold til kraften i en hemmelig forelskelse. Så fort en merker slike følelser, må en innrømme dette for seg selv og snakke med en god venn, en veileder eller ektefellen. I slike situasjoner må en være rå med seg selv. Jesus sa at hvis hånda di frister deg, skal du hogge den av (2). En må ikke tillate seg selv å leke med tankene eller sette seg selv i en situasjon der en er aleine med den en har følelser for. Ekteskapet er altfor mye verd til at du har råd til å selge det. 

Fang tankene!
Utroskap starter i tankene. Derfor må kampen starte der også. Tillater vi oss selv å fantasere om andre, har vi allerede åpnet døra på gløtt. Som verdens rikeste folk, blir vi stort sett aldri fornøyd med det vi har. Vi vil alltid ha noe mer og noe bedre. Begjæret er en av de store drivkreftene til ødeleggelse av liv, forhold og samfunn (3). Porno er blant de tinga som gir drivstoff til begjæret og skaper urealistiske ønsker og forventninger. Begynner vi å sammenligne partneren med andre, vil vi sikkert føle at gresset er grønnere på andre sida av gjerdet. Å elske hverandre og være tilfreds med det en har, er et valg vi både gjør en gang for alle og hver dag. 
Bibelen oppfordrer oss til å ta tankene til fange (4). Den som styrer sine tanker, er bedre enn den som leder en hel by (5). 

Takk for det du har!
Takknemlighet er en viktig nøkkel til et lykkelig liv og lykkelige parforhold. Å takke for det vi har, er en god hjelp til å fokusere på det positive. Det er trist når folk først oppdager ektefellens kvaliteter etter at det er slutt. 
Måten vi snakker til hverandre på, er avgjørende for at det skal gå bra! Vi trenger ikke si alt vi føler! Slipper vi ut alle følelsene gjennom munnen, er vi ferdige! Å ta tankene til fange, handler i stor grad om å ta styring over snakketøyet. 
Del frustrasjonen din med din Skaper og kanskje med en trofast venn, så slipper ektefellen din å føle seg som ei søppelbøtte. Ved å si gode ting til hverandre gir vi næring til kjærligheten. 

Livet er tøft 
Skal et forhold fungere må begge parter være innstilt på å gi. – Mange tenker mer på hva de kan få enn å gi i et ekteskap. Folk er blitt mer egoistiske og venter seg fryktelig mye av hverandre, sier samlivsekspert Åsa Rytter Evensen. – Terskelen for frustrasjon er mye mindre enn da jeg vokste opp. Foreldre tåler ikke at barna har det vondt. De blir ikke oppdratt til at livet er tøft, sier Rytter Evensen som selv har vært gift i nærmere 40 år. 
Det koster å få et forhold til å fungere, men det er verd det! Som regel er de første åra de mest utfordrende i et forhold. Når en har jobba seg gjennom de største konfliktene og lært seg å tilpasse seg hverandre, venter de gode åra som langt overgår opplevelsene i flyktige forhold.

(1) Salomos Høysang 2,15
(2) Matteus 5,29
(3) 2. Peters brev 4,1
(4) 2. Korinterbrev 10,5
(5) Ordspråkene 16,32

Bestem dere!

Bestem dere!

Vis respekt for hverandre!

Vis respekt for hverandre!