Nyeste innlegg

 

Relaterte websider

husmenighet.no

 

Dette må dere ha felles

Dette må dere ha felles

Det er visse ting man må ha felles for at et forhold skal fungere bra og lenge! I stedet for å oppdage dette etter at den første stormforelskelsen har lagt seg, er det lurt å tenke på dette helt fra starten. Selv om det kan være ubehagelig å snakke gjennom dette, er det ikke lurt å utsette det altfor lenge!

1. Livssyn
Jeg kjenner ganske mange som har giftet seg med en med et helt annet livssyn, men ingen av dem anbefaler andre å gjøre det samme. Hvis den ene vil leve for Jesus og den andre ikke, for eksempel, innebærer det veldig mange skjæringspunkter og konfliktområder. Gud sier i Bibelen: ”Hvordan kan en kristen gå sammen med en som ikke tror?” (1)

Vi snakker ikke om folk som har en teoretisk ”tro”, men om folk som har en styrende overbevisning.

2. Felles mål
”Kan to mennesker gå sammen uten å være enige om retningen?” står det i Bibelen. (2)
En del mål kan ikke kombineres! Vi må være enige om hva vi skal bruke livet vårt til. Da jeg viste min interesse for Elisabeth, forklarte hun at det ikke kunne bli oss, av to grunner: For det første hadde hun bestemt seg for å bli lege og ikke gifte seg før hun hadde fullført utdanninga si. For det andre, ville hun bli misjonær i Japan.

Jeg var enig i at det kunne dårlig kombineres med mine planer om å gifte meg tidlig og dra til Nord-Norge. Vi forsto at vi måtte snakke skikkelig gjennom dette, før vi i det hele tatt vurderte å bli sammen. Som du forstår, fant vi ut av det, og ble enige om hvilke felles mål vi skulle ha. Det innebar at Elisabeth var villig til å utsette utdanninga si og ikke begrense sin tjeneste til Japan.  

3. Felles verdier
Verdier er viktigere enn de fleste tror! Det handler ikke bare om hvilke mål vi har, men om hvordan vi skal nå måla. Verdier berører alle områder av livet; prioriteringer, barneoppdragelse, bruk av tid og penger og alt annet. Hva skal prege forholdet vårt? Skal vi leve for oss selv eller for andre? Hva gjør vi når vi blir uenige? Hvem skal hjelpe oss hvis vi får en konflikt vi ikke klarer å løse? Hvor viktig er barn i forhold til karriere? Skal vi fortelle sannheten  til hverandre og til barna eller er hvite løgner OK? Hva slags syn har vi på abort? Hvilket forhold har vi til lover og regler?

Vi kan selvfølgelig ikke snakke gjennom alt før den første date’n, men en trenger ikke være veldig kjent for å se hvilken retning og hvilke verdier den andre har. Før det blir alvor i et forhold, er det viktig å vite at vi har en felles plattform.

(1)        2. Korinterbrev 6,15 (Nytt Liv)
(2)        Amos 3,3 (NLT)

Dette skal du se etter

Dette skal du se etter

Dette må du vite

Dette må du vite