Nyeste innlegg

 

Relaterte websider

husmenighet.no

 

Det beste du kan gi ditt barn

Det beste du kan gi ditt barn

Tre jenter i 5-årsalderen fortalte på TV at de hadde hver sin skuff full av Barbie-dukker. De fleste barnerom ligner en middels stor leketøysforretning, sier barnepsykologen Hougaard. Vi vil gjerne at barna våre ikke skal mangle noe, men hva trenger de mest?

De tre jentene ble intervjua i forbindelse med at norske barnehagebarn ble utfordret til å gi en leke til barn som ikke hadde noen. Forfatteren av boka ”Curlingforeldre og servicebarn”, Bent Hougaard, har besøkt 800 danske hjem i løpet av de siste ti åra. Til tross for at barnværelsene etter hans mening ser ut som middels store leketøysforretninger, er han ikke imponert over kvaliteten : ”Halvparten av det som ligger strødd utover gulvet, er skrap av billig plast som burde kastes eller sendes tilbake til de kinesiske frabrikkene der det meste er produsert og der mange av arbeiderne forøvrig er barn. Resten mangler batterier.” Bak lekene ligger likevel et ønske om at barna skal være lykkelige. Vi vil ikke at de skal mangle noe, men ha mesteparten av det de ønsker seg. Det kan hende at det er leker de spør etter, men hva er det de innerst inne ønsker seg?

”Barn trenger …”
Går du inn på Google på internett og søker på ”barn trenger”, vil disse ti utsagna være blant de første som dukker opp: Barn trenger trening. Barn trenger å bli sett. Barn trenger mobiltelefon. Barn trenger engler. Barn trenger søvn. Barn trenger bøker. Barn trenger beskyttelse. Barn trenger fettrik kost. Barn trenger klare grenser. Barn trenger rent vann og en god stellekrem.

Forfatteren av boka ”Verdier barn trenger”, John M Dreschner, hevder at de syv viktigste verdiene er: Betydning*, trygghet, aksept, kjærlighet, ros, disiplin og et godt forhold til Gud. (* Opplevelsen av å være betydningsfull og spesiell)

Ubetinget kjærlighet
I vår serie om trygge barn kommer vi til å fokusere på de praktiske sidene av barneoppdragelsen der flest foreldre sliter. Vi vil skrive om gode prinsipper og nyttige regler, trygge rammer og faste grenser, oppdragelse, konsekventhet, oppmuntring, respekt og lydighet. Det er likevel svært viktig og helt nødvendig å understreke at ubetinget kjærlighet er den mest grunnleggende faktor i all oppdragelse. ”Barn trenger kjærlighet, spesielt når de ikke fortjener det” sa psykiateren Harold S Hulbert på 1800-tallet. Greier vi å overbevise barna om at vi er glade i dem uansett hva de gjør, er de på god vei til å bli trygge barn. Da slipper de jaget etter å fortjene kjærlighet, som så mange er fanget av. Det går ikke an å gi barna for mye kjærlighet, men det går an å misforstå hva kjærlighet er.

Kjærlighet staves T I D
- Barn staver kjærlighet slik: T I D, er det en som har sagt. Det funker dårlig å gi barn TING i stedet for TID. Jeg har ikke hørt om noen som på slutten av livet har angret på at de brukte for lite tid på jobben, men det er mange som angrer på at de brukte for lite tid med barna. Selv var jeg vel med på én fotballkamp i løpet av de åra guttene våre spilte på laget. Det er jeg ikke stolt av! For et par tiår siden var det mye snakk om kvalitetstid. Å gi barna vår fulle oppmerksomhet, betyr mye for dem. Det er ikke nok å bare være i samme rom! Heldigvis er det vel knapt noen i dag som tror at litt kvalitetstid kan erstatte det å være mye sammen med barna.

Misforstått kjærlighet
Mange foreldre lar være å irettesette barna fordi de ”er så glade i dem”. Det er misforstått kjærlighet! Kjærlighet er ikke først og fremst gode følelser, men å gjøre det som virkelig hjelper den man er glad i. ”Hvis du elsker dine barn, vil du være rask med å disiplinere dem” sier den vise kong Salomo. Vi skal i denne serien se på hvordan man kan gi barna den beste oppdragelsen, og skåne dem for å bli et offer for våre skiftende følelser.

Konklusjon
Barn er en gave fra Skaperen selv. Søren Kierkegaard sa: "Hvert menneske er fra Guds hånd – en originalutgave." Å være med på å forme et menneske er et stort privilegium og ansvar. Det viktigste vi kan gi barn er ubetinget kjærlighet, oppmerksomhet og tid!

Gjør barnet ditt til en overvinner!

Gjør barnet ditt til en overvinner!

La barna bli kjent med Jesus

La barna bli kjent med Jesus