Nyeste innlegg

 

Relaterte websider

husmenighet.no

 

Vennskap og humor

Vennskap og humor

Å være gift er som å ha bestevennen sin på overnattingsbesøk hele tida, sa en kamerat. - Vi har ledd sammen i 30 år, sa et par vi kjenner godt. Vennskap er en av de viktigste faktorene i et parforhold.

Da Elisabeth og jeg var nygifte bodde vi i ei uisolert rorbu uten varmt vann og toalett. Vi hadde ikke kjøleskap eller sofa, men vi hadde hverandre. Det var stadig noe å feire. Vi hadde ikke så mye å feire med, men det hendte vi tok oss råd til å kjøpe en sjokolade på deling. Da blei det fest i bua.

”En grønnsaksrett med kjærlighet er bedre enn oksestek med hat” står det i Ordspråkene. 

Glede oss over de små ting
Det skal ikke mye til for å gjøre hverdagen til en fest. Vi skulle ikke behøve å se døden i øynene før vi lærer å glede oss over de små ting. Med den rette innstilling, er det alltid noe å feire. Mange oppdager ikke hvor glad de er i ektefellen sin før det er for seint. Takknemlighet og en positiv innstilling er noe alle kan lære. Å fokusere på det gode, er valg vi gjør daglig. Som partnere kan vi hjelpe hverandre å ha gode holdninger. 

Fra hver sin planet?
Det fins mange vitser om hvor vanskelig det er for menn og kvinner å forstå hverandre. En serie med bøker fleiper med at menn og kvinner er fra hver sin planet: ”Menn er fra Mars, kvinner er fra Venus”. Det er gøy å spøke med forskjellene på menn og kvinner, men vi må ikke akseptere løgnen om at vi ikke kan forstå hverandre. Ikke bare er det mulig å forstå hverandre og være bestevenner livet igjennom, men det er naturlig og nødvendig.  At begge to bygger vennskap med andre, er viktig, men det blir feil når en er mer fortrolig med andre enn med sin egen ektefelle. Det er alltid tragisk å høre noen som sitter på jobben eller i et selskap og snakker nedsettende om kjæresten sin. 

Lek og humor
Vi blir aldri for gamle til å leke. Har du sett 93-årige filosof Arne Næss på TV? Han er en av de mest lekne folk du kan tenke deg, og han snakker om å leke seg til et meningsfylt liv. 

Da Elisabeth og jeg gifta oss ante vi ikke hvor viktig humor skulle bli, ikke minst for å hjelpe oss gjennom de tyngste fasene. Jeg glemmer ikke da Elisabeth lå på kvinneklinikken på Haukeland sykehus. Hele familien hadde smerter i sjelen etter å ha mista lille Ole som døde like etter fødselen. Elisabeth hadde i tillegg smerter i kroppen etter keisersnitt. Midt i det tragiske, begynte vi å le av noe en av ungene sa. Elisabeth fikk intense smerter da krampelatteren tok henne! Hun måtte jage meg og ungene ut av sykerommet i håp om å klare å slutte å le!

Godt for hele mennesket
Det er mange slags humor, og mange slags settinger. Noen av de beste gullkorna i vårt ekteskap har kommet i seine nattetimer, når det er bare oss to, og vi er totalt trygge på hverandre.  I den vante hverdag er det også godt å se etter lysglimt og komiske øyeblikk. Det kan få fokuset bort fra omstendigheter som lett gjør oss alvorlige og motløse. Å le hjertelig er godt for hele mennesket og for hele parforholdet!

Periodisk ekteskapskontroll?

Periodisk ekteskapskontroll?