faith.jpg
 

 

Den ville og grovkorna komedien om de seks Fredrikstad-gutta som drar til fotball-VM i Tyskland, er nok et eksempel på at nordmenn kan lage gøyale komedier på film. Det stereotype bildet av frikirkelige kristne som festbremsende moralister, blir grundig bekrefta.

 
 

Lange flate ballær handler om seks mannfolk som jobber sammen på EdGarasjen i Fredrikstad. Deres store felles interesse er fotball. Derfor er tilbudet fra verkstedeieren om en gratis tur til Tyskland for å se Norges landslag i VM, et uimotståelig tilbud - for nesten alle. 

En av gutta vil imidlertid heller ta en gitar-spillejobb på puben. Siden de må ha seks stykker med for å kunne skrive NORWAY (se bildet), med én bokstav per person, må sjefens kristne nevø steppe inn. Han er med i ”Frikirken” og er opptatt av synd, moral og verdier. Dessuten er han ikke spesielt god til å kommunisere. Han er en skikkelig festbrems. På den måten bekrefter han bildet mange har av kristne – og kanskje med rette… 

Etter å ha notert at filmen har fått blanda kritikker, innfridde filmen mine forventninger og mer enn det. Det er lenge siden jeg har ledd så mye på kino. Fredrikstad-dialekten er jo morsom i seg selv. Vivi Haug fra VG-reklamen, som prater så hu blir tørr i munn, er et funn. Harald Swart har fått meg seg et imponerende utvalg av norske kjendiser i filmen. Det setter en ekstra spiss på det hele, men amatørskuespillerne står ikke noe tilbake for proffene. Filmen har mange morsomme poenger. 

Som venta er det en del banning og grov humor. Det gjør at en ellers morsom film, dessverre ikke egner seg som familiefilm. Filmen har aldersgrense 11 år.