faith.jpg
 

 

Fireproof er mindre forutsigbar, sukkersøt og banal enn fryktet. Temaet er viktig, budskapet er bra og filmen er realistisk nok til å engasjere.

 
 

Hovedpersonen i filmen, Caleb Holt, er en dyktig brannmann. Han er villig til å ofre livet for å redde andre, og han svikter aldri en jobbpartner. Men på hjemmebane sliter han skikkelig. Etter ti års ekteskap, er det ikke mye som holder paret sammen, og Catherine bestemmer seg for å ta ut seperasjon. Caleb forstår ikke hva han gjør feil, og trenger hjelp. Faren hans, som selv har blitt kristen og fått hjelp med eget ekteskap, ber Caleb om å satse alt i 40 dager. Samtidig gir han ham en gave som kan hjelpe ham å redde ekteskapet.  

Jeg er enig med Espen Halvorsen, «misjonærbarn med 12 års erfaring fra Mali». Han skriver: «Kvalitetsmessig kan man se at dette er en film som ikke kan ha kostet all verdens, og skuespillerprestasjonene står heller ikke til Oscar. Likevel sitter jeg igjen med en klump i halsen… jeg som lever på action og psykologiske thrillere.»

Produsenter av kristne filmer har en tendens til å bli litt overivrige i sitt ønske om å få fram budskapet sitt. Når vi vet at de som står bak Fireproof er de samme som har laget «Facing Giants», regner man med at man vet man hva man får. Men denne er bedre - etter min mening. Råda Caleb får fra faren sin, er innholdsrike, viktige og gode. Kampen ekteparet går gjennom virker realistisk. Filmen får også godt fram hvor ødeleggende Calebs pornoavhengighet er for forholdet. Dessuten har den både spenning og humor. 

Mange sliter med å få parforholdet til å fungere, og trenger de gode tipsa i filmen for å bygge et bransikkert ekteskap. Jeg håper bare ikke klisjeene og kristenromantikken hindrer for mange i å identifisere seg med paret, og ta til seg innholdet.  

Filmen varer i to timer, og koster 139 kroner. Den kan også leies i flere videosjapper. 
Aldersgrensa er satt til 15 år, uten at jeg vet hvorfor den ikke fikk 12-års-grense.