faith.jpg
 

 

Boka beskriver krigens og ondskapens grusomhet så en kjenner fortvilelsen langt inn i sjelen. Samtidig blir en imponert over menneskets evne til å tåle det uutholdelige og klamre seg fast til håpet.

 
 

Shirin-Gol – Søte Blomst – er ei lita jente når russerne marsjerer inn i Afghanistan i 1979. Vi følger henne på russerskolen og når hun er vitne til at søstrene forfører og dreper russiske soldater. Hun er fortsatt bare et barn når hun må gifte seg som betaling for brorens tap i kortspill. Hvordan hun - med et stadig økende antall barn og en narkoman mann på slep – opplever den evige flukten fra krigen, fattigdommen og den totalitære religionens grusomheter, beskrives på en utrolig sterk og gripende måte. På slutten av den tre hundre sider lange boka er Shirin-Gol en gråhåret bestemor på rundt 28 år.   

Forfatteren er den prisbelønte iranske dokumentarfilmskaperen Siba Shakib. Hun er visstnok en av ytterst få kvinner som har reist og arbeidet i Afghanistan før, under og etter Taliban. ”Hennes prisbelønte filmer og rystende bøker gir en stemme til mange av Afghanistans og Midtøstens ”ansiktsløse” kvinner og millioner av mennesker som prøver å overleve under ekstreme samfunnsforhold” står det i bokas presentasjon av Shakib. 

Det var i en flyktningeleir ved grensa til Pakistan at forfatteren møtte den sterke og modige Shirin-Gol, som spontant begynte å fortelle sin rystende livshistorie. Shakib valgte å legge bort kameraet og i stedet skrive en bok om kvinnen. 

I forordet skriver NRK-korrespondent Haakon Børde at det fins tusener av kvinner med lignende historier i en rekke land i verden: Kroatia, Bosnia og Kosovo, Kongo, Liberia og Rwanda, Sudan, Palestina og Irak. Hvis det ikke skjer noe radikalt, vil tusener av nye kvinner oppleve de samme umenneskelige konsekvensene av krig og vold.   

Hvis du velger å lese denne boka, vil den sannsynligvis holde deg oppe en halv natt eller to. Du vil sitte igjen med mange og vanskelige spørsmål. Og du vil være litt ekstra takknemlig – i alle fall et par-tre dager - for at du er blant en liten promille av overprivilegerte mennesker blant 6,7 milliarder jordboere.

”Det sterkeste forsvarsskrift for menneskeverdet jeg har lest” skriver Erling Borgen om boka.