faith.jpg
 

 

Den verdenskjente nevrokirurgen forteller om fantastiske mirakler som har skjedd ved oppmuntring, tro og bønn. Nå er filmen her.

 
 

Fram til femte klasse hadde Ben Carson aldri rakt opp handa for å svare på et spørsmål. Han så på seg selv som dum og de andre i klassen kalte ham for dummingen. Briller hjalp på lesingen, men den store forandringen kom først da moren innførte en «urettferdig regel» hjemme. Han og broren fikk ikke lov til å se mer enn to TV-programmer i uka. I stedet skulle de låne minst to bøker på biblioteket per uke. Disse skulle de lese og skrive et sammendrag av som de skulle gi til moren (Sonya). At hun selv ikke kunne lese, fikk de først greie på lenge etterpå.

Sonya hadde giftet seg som 13-åring med en sjarmerende mann. Etter at de hadde vært gift i flere år og fått to gutter sammen, viste det seg at han hadde kone og barn et annet sted også. Da det i tillegg kom fram at han levde av å selge narkotika, gikk hun fra ham. Hun fikk beholde sønnene, men hadde verken hus eller penger. Det lille hun hadde spart opp, stjal mannen hennes før han dro. Hennes eneste mulighet til å holde liv i seg og guttene, var å vaske for rike folk. Lønna var minimal, og hun måtte jobbe desto mer.

Til tross for at Sonya selv slet med depresjon og komplekser, snakket hun hele tida tro til guttene sine. Hun brukte hver anledning til å fortelle dem hvor intelligente de var, og hvilke muligheter de hadde. Filmen «Gifted Hands», som er basert på Ben Carsons selvbiografi, får veldig godt fram hvor avgjørende mammas oppmuntring ble for ham.

Etter at Ben hadde lest alle bøker om dyr og planter på det lokale biblioteket, begynte han å lese om steiner. En dag holdt læreren fram en spesiell stein, og spurte om noen i klassen visste hva slags stein det var. Ingen visste det - utenom Ben. Endelig kom hans sjanse. For første gang i livet rakk han opp handa, og han visste ikke bare hva steinen het, men hvordan den var blitt til. Til klassens og lærerens store overraskelse kom han med en imponerende forklaring. Etter timen lot læreren ham få se i skolens mikroskop. Det åpna seg en helt ny verden for Ben, og han begynte å forstå hva kunnskap kunne bety for framtida hans.

Etter noen banebrytende operasjoner på 80-tallet, ble Ben Carson en av verdens mest kjente nevrokirurger. Han har fått over tjue æresdoktorgrader. I filmen «Gifted hands» kommer det fram at han ber hver dag, og spesielt før operasjonene. Hans samarbeid med Gud kommer mye tydeligere fram i boka «The big picture» enn i filmen.

Han forteller selv hvordan han tilbrakte siste kvelden på hotellet i Sør-Afrika før han da skulle skille et nytt par siamesiske tvillinger som hadde sammenvokste hoder: - Jeg brukte flere timer i bønn for Joseph og Luka Banda (tvillingene), for deres gode mor, resten av familien i Zambia, hele det medisinske teamet - og for meg selv; at Gud måtte gi meg visdom til å vite nøyaktig hva jeg skulle gjøre under denne operasjonen.

Da han kom på sykehuset der operasjonen skulle utføres, i seks-tida om morgenen, var hele det medisinske teamet samlet til bønn og lovsang. På veggen hang et stort banner der det sto: Gud velsigne Joseph og Luka. Nesten tyve timer inn i operasjonen, så Ben at det var stor fare for at de ikke ville lykkes med operasjonen, og han holdt på å gi opp. I stedet ba han desperat om at Gud skulle la ham få oppleve de større underne Jesus lover oss i Johannes 13. - Jeg ba i Jesu navn om at Gud ganske enkelt skulle ta over operasjonen, forteller han.

Og Carson fikk bønnesvar: - På tross av utmattelsen som nesten hadde lammet meg for litt siden, merket jeg nå at hånden var betydelig mer stødig. Jeg følte en merkelig ro, nesten som jeg bare så hendene mine bevege seg og at en annen hadde tatt over operasjonen, forteller han i boka «The big picture». Etter en maksimalt vellykka 28 timers operasjon, kunne han fortelle tvillingenes familie og alle som hadde bedt for ham at han igjen og igjen hadde opplevd den udiskutable, merkbare effekten av bønn til Gud.

Hvis jeg har lært noe i livet, så er det at vi aldri burde undervurdere hva Gud kan gjøre, hvis vi bare tillater ham å jobbe, sier Ben Carson.

Filmen Gifted hands med norsk tekst har 11-års aldersgrense, varer halvannen time og koster 99 kroner på DVD-huset.

Foreløpig er det bare boka Ta sjansen som er oversatt til norsk.
Ben Carson har skrevet en rekke bøker på engelsk. Disse kan for eksempel bestilles på Capris.no, som har gode priser på engelske bøker - og gratis porto hvis en handler for mer enn 250 kroner.