faith.jpg
 

 

Han ble erklært evneveik. Som 20-åring kunne han fortsatt ikke lese. Etter et spesielt møte med Jesus, begynte ting å snu. I dag er Terje en ettertraktet foredragsholder og forfatter.

 
 

”I min oppvekst svikta alle rundt meg. Jeg var som en katt som ingen eide.” Slik starter Terje Forsbergs gripende bok ”Aldri for sent å bli et lykkelig barn”.

Han vokste opp i fjøs og uthus sammen med mor og fire søsken - og delvis sammen med sin far som var alkoholiker og voldelig. Da han var sju år, prøvde faren å drukne ham i sjøen. To uker etter at lillesøstera ble født, dytta faren et lommetørkle i munnen på kona si og voldtok henne. 

Etter fjorten dager i fjerde klasse på Tønjum Skole i Lærdal, fikk han brev med hjem der det sto at han var evneveik og ute av stand til å lære bokstaver. ”Læreren drepte noe inni meg da”, forteller Terje, og fortsetter: ”Mor trudde på det læreren hadde skrevet til henne, og hun behandla meg deretter”.

I et radiointervju i NRK forteller Forsberg om den opplevelsen som forandra livet hans. Den 16. august 1970, da han var nesten 20 år, gikk han seint på kvelden gjennom et skogsholt på vei til en gård for å stjele hjemmebrent.

- Det ble helt stille rundt meg, og ut av stillheten kom det et lys. Plutselig hørte jeg en stemme. Jeg følte en uforklarlig, men sterk og grensesprengende kjærlighet strømme mot meg gjennom ordene jeg hørte. Dette var første gang jeg overhodet kunne huske å ha mottatt kjærlighet. Mørket vek og lyset kom inn i meg, forteller han.

- Da jeg gikk videre på veien, var jeg ferdig med tobakken, brennevinet, hatet, bitterheten og kompleksene mine. Jeg følte meg som om jeg var født på ny. Jeg var helt ny, skriver han videre.

Likevel tok det lang tid før Terje fikk et ”tilsynelatende normalt liv”. ”Jeg hadde brukt tjue år på å nå bunnen, men jeg trengte like mange år på å komme opp av det dypet jeg hadde vært i”, forklarer han.

Den første boka Terje leste var Bibelen. Etter at han møtte Jesus, satt han på hybelen sin time etter time og lærte seg å lese. Like før han var 22, traff han Grethe. De ble gift og fikk tre barn. Etter hvert ble han malermester med eget firma. Seinere tok han artium og Ex.Fac. og Ex.Phil, og begynte å jobbe som lærervikar med spesielt hjerte for mobbeoffer.

Høsten 2003 fikk Terje Forsberg billighetserstatning fra Staten for tapt barndom. For pengene han fikk, kjøpte han seg motorsykkel. I hagen har Terje og Grethe et epletre med 73 ulike eplesorter. I dag får Terje så mange invitasjoner til å komme og fortelle sin historie at han bruker omtrent all sin tid på det.

”Aldri for sent å bli et lykkelig barn” er en annerledes bok. Terjes historie er så sterk i seg selv at han ikke trenger å male ut hendelsene. Han har tatt med en del dokumentasjon som bekrefter historien og et brev fra broren sin og noen avsluttende ord fra kona.

Boka (158 sider) er lettlest og kan kjøpes i de fleste bokhandlere. Min venn, Børge Elliot Bentsen, har laget lydbok for Lunde Forlag der Terje Forsberg selv leser.
http://www.nrk.no/programmer/radio/mellom_himmel_og_jord/1.896572